Vyhľadávanie

Prvá pomoc pri úraze na bicykli

27.02.2013 21:51

 

Úrazy a zranenia sa nevyhýbajú žiadnemu športu, rovnako tak aj cyklistike. U bicykla je nevýhoda z pohľadu zranenia tá, že sa na bicykli pohybujeme jednak na verejných komunikáciách alebo v teréne a niekedy vo vysokých rýchlostiach. Preto tu dochádza k úrazu častejšie.
Nikdy nezanedbávajte cyklistickú prilbu! Tá by mala byť na hlave vždy, akonáhle sadneme na bicykel. 90% úmrtí alebo trvalých zdravotných následkov po úraze na bicykli je zapríčinené tým, že cyklista nemal prilbu! Zlomená noha sa zahojí, ale trvalo poškodený mozog je vecou nezvratnú. Pamätajte na to.
 
Ak sme účastníkom pádu a úrazu, pomôžte. Najprv zistite, či je zranený pri vedomí. Ak nie je, zaistite základné vitálne funkcie, tj krvný obeh a dýchanie. Skontrolujte ústnu dutinu, očistite ju od eventuálnych zvratkov, či iných cudzích telies, u starších ľudí vyberte zubnú protézu a pacienta uložte do stabilizovanej polohy.
 
Ak máte podozrenie na možnú zlomeninu, pokúste sa ju znehybniť (použite vhodnú dlahu). S pacientom zbytočne nehýbte, nedávajte mu tekutiny, maximálne zvlažia pery.
 
Drobné odreniny očistite čistou vodou a prekryte sterilnou gázou. Veľké krvácanie sa pokúste zastaviť tlakovým obväzom.
Je dobré voziť so sebou minilékárničku s náplasťou, sterilnou gázou, antiseptickou mastí, obväz a malé nožnice. Nikdy nevieme, kedy sa čo bude hodiť. Musíme si uvedomiť, že čím skôr poskytneme prvú pomoc, tým je väčšia šanca, že následky úrazu budú minimálne.