Vyhľadávanie

Výživa cyklistov

28.02.2013 22:28

 

Už sme sa zmienili o pomere jednotlivých živín pri krytí energetickej spotreby tela. V praxi to veľmi zjednodušene znamená že na 1 kg telesnej hmotnosti by sme mali približne prijať 1 gram tukov, 1 gram bielkovín a 5 gramov cukrov. To znamená pri hmotnosti 70 kg asi 70 gramov tukov, 70 gramov bielkovín a 300 až 500 gramov cukrov. Komplexné-zložené cukry (polysacharidy) by mali prevažovať. 80% všetkých prijatých cukrov by malo byť komplexných. Teda nie repný cukor (sacharóza). Okrem týchto živín by sme mali prijať aspoň 25 gramov vlákniny, ktorá zabezpečuje pohyb čriev a odstraňovanie nežiaducich zvyškov potravy najmä z oblasti hrubého čreva, čo profylakticky pôsobí proti vzniku nádorového bujnenia. Vlákninu obsahuje ovocie, zelenina a celozrnné pečivo. Vláknina tiež pôsobí napríklad proti zápalom žlčníka a dokonca aj znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
0 úlohe cukrov (sacharidov) ešte budeme hovoňt v poslednej kapitole. Uplatňujú sa ako primárny zdroj energie (ak opomenieme tie nejkrátkodobější zdroje ako ATP a CP).
 
Existujú jednoduché cukry (sacharóza - cukor repný, glukóza - hroznový cukor, fruktóza - cukor ovocný a galaktózy - cukor slizové). Potom sú cukry zložené - napríklad všetky rastlinné škroby. V potrave by mali zložené cukry prevládať, pretože jednoduché cukry neúmerne zvyšujú hladinu a potrebu inzulínu v krvi av prípade prebytku sa premieňajú v tukové tkanivo. Zložené cukry sú obsiahnuté najmä v múke, zemiakoch, ryži, obilninách.
Bielkoviny (proteíny) sú predovšetkým stavebným prvkom všetkých svalov. Ako zdroj energie sa uplatňujú len veľmi málo alebo vôbec. Bielkoviny sú zložené z aminokyselín. Ľudské telo využíva asi 20 druhov aminokyselín. Najlepším a najkvalitnejším zdrojom bielkovín a esenciálnych aminokyselín je mäso, mlieko a vajcia. Tu sú zastúpené všetky aminokyseliny potrebné pre ľudský organizmus. Hovoríme, že tieto bielkoviny majú vysokú biologickú hodnotu, ktorá je rovná 100%. Menšie biologickú hodnotu majú bielkoviny rastlinného pôvodu. Obilniny približné 60%, zemiaky len 40%. Z rastlinných zdrojov je najlepšie sója, ktorá má 70% zastúpenie.
 
Z tohto dôvodu je nutné pozerať na čisto vegetariánsku stravu s určitými výhradami a pre športovcov ju považovať za nevhodnú. Aj pre starších ľudí, u ktorých spotreba bielkovín stúpa, nie je tento typ stravy príliš vhodný. U športovcov hovoríme o potrebe 2 gramov bielkovín na 1 kg telesnej hmotnosti, u starších ľudí je to 1,5 gramu bielkovín.